Voordelen van wol

  • Geplaatst op
  • Door Ziloen
  • 0
Voordelen van wol

Wol is een wonderproduct, het onderscheid zich van andere materialen omdat het veel positieve eigenschappen heeft. Wist je dat wol al eeuwen wordt gewaardeerd als één van de meest effectieve beschermingen tegen warmte en koude? Wetenschappers hebben tot op heden geen vezel kunnen namaken met vergelijkbare eigenschappen als die van schapenwol. In dit blog lees je alle voordelen van wol.

Het is geen toeval dat je bij Ziloen veel baby- en kinderkledingvan biologische schapenwol vindt. Wij kiezen hier bewust voor omdat wol veel positieve eigenschappen kent die andere materialen niet hebben.

Floriëlle: “Toen ik zwanger was van mijn zoontje heb ik uren verslonden met lezen over babyproducten. Al snel wist ik dat ik mijn baby wilde kleden in biologische wol en zijde. Biologisch omdat ik niet wil dat het tere huidje van mijn baby gifstoffen opneemt; wol en zijde omdat dit materiaal de beste eigenschappen heeft. Toen ik de rompertjes van wol en zijde eenmaal voelde was ik om en koos ik de eerste kleren voor mijn zoontje. Hij is nu net 1 jaar en wij willen niet meer anders!”.

Wol is natuurlijk 

Wol wordt gevormd op de huid van het schaap en is dus helemaal natuurlijk. Wol wordt al eeuwen gewaardeerd als één van de meest effectieve beschermingen tegen warmte en koude. Wetenschappers hebben tot op heden geen vezel kunnen namaken met vergelijkbare eigenschappen als die van schapenwol.

Wol isoleert 

Schapenwol bestaat uit zachte fijne kroeshaartjes. De vele bochten (20 op 2,5 cm) die de wolhaartjes bevatten zorgen er voor dat wol lucht vasthoudt. Deze stilstaande lucht geleid slecht waardoor wol isoleert. Het dragen van wol zorgt er voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter behoudt. Op deze manier beschermt wol tegen warmte en koude. Je lichaam koelt dus minder af als de omgeving koud is en verhit minder wanneer de omgeving warm is. Hierdoor houdt wol je warm in de winter en is het koel in de zomer. Je kan het vergelijken met een huis: wanneer je de muren goed isoleert blijft het binnen grotendeels dezelfde temperatuur, de koude of warmte blijft buiten.

Baby’s en kinderen kunnen pas vanaf het zevende levensjaar hun eigen temperatuur vrijwel volledig reguleren. In de eerste zeven levensjaren kan het dragen van wol de onstabiele temperatuurhuishouding van je kind ondersteunen en reguleren. Wist je dat baby’s en kinderen meer energie dan volwassenen verbruiken om hun lichaam op temperatuur te houden? Door de isolerende werking van wol kan je kind haar of zijn energie gebruiken om te groeien.

cosilana rompertje wol zijde katoen

Kinderarts Edmond Schoorel: ‘Wol zorgt voor een beschermende omhulling: afgrenzen van buitenwereld maar niet afsluiten. Opnemen buitenwereld, maar niet ongefilterd opnemen.’

Wol neemt vocht op

Wol kan vocht opnemen zonder dat het klam aanvoelt. Dit komt doordat wol is opgebouwd uit het eiwit keratine. Deze eiwitstructuur zorgt er voor dat ongebleekte wol tot 40% van zijn eigen gewicht aan dampvocht kan opnemen. De wol staat vervolgens het vocht geleidelijk af waardoor het niet vochtig of koud aanvoelt op de huid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat wol ademt. Ideaal bij transpiratie, bijvoorbeeld van de inspanning als baby’s aan de borst drinken. Het zweet wordt opgenomen en de warmte wordt niet gestuwd. 

Wol is elastisch

Door de kroes-structuur van de wolharen is wol van nature elastisch en veerkrachtig. Het rekt mee en vormt terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Wol is niet statisch 

Wol is niet statisch omdat het op een natuurlijke manier vocht absorbeert vanuit de lucht. Het effect om statische elektriciteit te verzamelen wordt hierdoor geminimaliseerd.

Wol is water en vuil afstotend 

Wol bevat lanoline (wolvet). De lanoline in wol zorgt er voor dat water en vuil niet in de vezel trekt. De wol stoot het af. Ook regenwater wordt vrijwel niet opgenomen. En het drinkwater dat je kindje morst blijft niet op de stof liggen. De druppels rollen er af.

joha rompertje ajour wol zijde

Wol is antibacterieel en neutraliseert geuren

Door het eiwit keratine in wol neutraliseert het geuren en schadelijke stoffen uit zweet. Wol absorbeert snel vocht en geeft dit weer af aan de lucht. Dit bijzondere proces maakt dat bacteriën minder de kans krijgen zich te ontwikkelen en een onaangename lucht te produceren. Wol is tevens op moleculair niveau negatief geladen. Bacteriën die voor nare luchtjes zorgen houden van positief geladen materialen, waaronder synthetische stoffen. Door de antibacteriële werking hoef je wol weinig te wassen.

Floriëlle: “Ik hang de kleertjes van mijn zoontje na het dragen uit om te luchten. Daarna kan het gewoon weer de kast in voor de volgende draagbeurt.” 

Wol is heilzaam

Baby’s die de eerste drie maanden van hun leven op schapenvacht of lamsvachtje slapen hebben later aanzienlijk minder kans op astma. Maar het kan ook de slaap (van baby’s) bevorderen door de omhulling die het vachtje biedt. Wol(plukjes) met voldoende lanoline ondersteunt de zelfgenezende werkzaamheid van het lichaam bij kwalen en klachten. Denk hierbij aan tepelkloven, open babybilletjes en doorligplekken.

Wol beschermt tegen UV-straling

Wol houdt in vergelijking met andere materialen veel UV-stralingen tegen.

Wol is brandwerend

Door het hoge water- en stikstofgehalte van wol brand het moeilijk (pas bij 600°C). Als wolvezels in aanraking komen met vuur dan zal de vlam snel doven en schroeit het op de plaats van de vlam. Wol smelt in tegenstelling tot polyester niet waardoor brandende wol niet vastplakt aan de huid. Wol is dus een veilige kledingkeuze.

Wol is duurzaam

Wol is slijtvast en gaat hierdoor meerdere generaties mee. Een wolvezel kan 20.000 keer worden gebogen zonder te breken. Dit maakt wol bijzonder sterk. Maar wol is ook een hernieuwbare bron van vezels. De vacht van het schaap wordt elk jaar geschoren waarna de vacht zich kan vernieuwen.

schapenvacht

Marijke: “De kleertjes die Floriëlle als klein meisje droeg, worden nu gedragen door haar zoontje. Wollen kleertjes gaan dus meerdere generaties mee!” 

Wol is natuurlijk afbreekbaar

Als wol aan het einde van zijn levensduur is dan is het gemakkelijk natuurlijk afbreekbaar. De aarde neemt de voedingstoffen op in de grond.

Bronnen

Fournier, N., & Fournier, J. (1995). In Sheep’s Clothing: A Handspinner Guide to Wool. Loveland Colorado: Interweave Press LLC

Goebel, W., & Glöckler, M. (2003). Kinder spreekuur. Zeist: Christofoor

Tischer, C., Standl, M., Lehmann, I., Schaaf, B., Berg, A. von, Heinrich, J. (2014). Sleeping on animal fur in the first three months of life reduces the risk of asthma in later childhood. Geraadpleegd op zondag 13 maart 2016 van, http://erj.ersjournals.com/content/44/Suppl_58/P1944

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.