Voedingsbad: het hoe en wat
- Geplaatst op
- Door Gast
- 1
"Alles begint met warmte. In de kou valt alles stil”.
Na een lange warme zomer en een prachtige nazomer heeft de natuur moeite om zich over te geven aan de kou. De herfstframbozen kleuren nog mooi en zijn vol van smaak. De gesnoeide planten krijgen nieuwe blaadjes en ik zag vandaag, ongelooflijk maar waar, een ontkiemd krokusje.
Voelen jullie ook de overgang van warmte naar kou? Behoefte aan een warme wollen trui, een kopje chai thee en een dekentje op de bank? Zoals Edmond Schoorel (antroposofisch kinderarts) in het citaat bovenaan dit blog schreef, valt in het tegenovergestelde van warmte, in de kou, alles stil. Niet alleen de natuur heeft moeite om zich hieraan over te geven, ook de mens vindt de overgang van warmte naar kou moeite kosten. In de herfst beginnen wij de kou echt te voelen. Onze kinderen hebben de eerste periode van het nieuwe schooljaar doorlopen. En het leren na een vakantie vol overgave en spel heeft extra aandacht gevergd waardoor de lichamen vragen om extra energie en kracht.
Mijn oudste vroeg of hij zijn wollen onderhemdje weer aan mocht. Mijn jongste trekt met veel plezier haar wollen vestjes uit de kast. “Mama, ik denk dat ik een speciaal bad nodig heb”, sprak mijn middelste afgelopen week. Prachtig dat ze zelf aanvoelen wat ze nodig hebben.
De huid heeft het vermogen om waar te nemen. Je kan je huid ondersteunen door je te kleden in een beschermend, verwarmend wollen laagje. Dat geeft tevens een veilig gevoel. Tijdens de overgangsfasen in de natuur, mag je je kinderen en jezelf extra warmte en kracht gunnen door passende kleding aan te trekken. Om naast verwarmende kleding je lichaam iets bijzonders te schenken is er het speciale bad, ofwel een voedingsbad. Ik hoor je denken: ”een voedingsbad, wat is dat?" Daarom dit blog, om stil te staan bij dit speciale bad dat ik elk kind en elk mens gun, omdat het zo goed doet. Zeker tijdens overgangsfasen. Het draagt bij aan meer rust voor kinderen die veel in hun hoofd zitten. Het geeft rust in tijden van intellectuele overbelasting en helpt ons kracht bij te zetten tijdens kwakkelperiodes.
Het voedingsbad bestaat uit 4 ingrediënten; citroen, ei, melk en honing. De gele, zure citroen heeft als kwaliteit dat hij samentrekkend is. Het mooie ronde ei, met telkens een nieuw leven, staat voor levenskiemkracht. Beide ingrediënten brengen ons dichter bij ons bewustzijn. De voedende melk staat voor moedermelk, het meest prachtige geschenk van een moeder aan een kind. Moedermelk is de eerste 6 maanden van ons leven toereikende voeding voor ons hele organisme. Het vraagt weinig verteringskracht en heeft een relatie met het middengebied van ons lichaam. Melk als substantie in het bad werkt aardend. De honing laat ons oerwarmte beleven. Denk aan een kast vol bijen, waarin de bijen met elkaar voor een constante temperatuur zorgen.
Deze mama is er klaar voor. Alle drie haar kindjes gaan vanavond weer in het 'speciale' bad, dat inmiddels is omgetoverd door de jongste tot een toverbad. Als dat niet magisch is.
WAT HEB JE NODIG VOOR EEN VOEDINGSBAD?
- Grote handdoek
- Badthermometer (of thermostaatkraan)
- Halve citroen
- 1 ei
- Halve liter volle melk (amandel-, haver- of moedermelk bij allergie)
- 1 eetlepel honing
HOE BEREID JE EEN VOEDINGSBAD?
- Kluts het ei in een kom en roer hier de honing en melk doorheen.
- Laat het bad vol water lopen, watertemperatuur ongeveer 37,5˚C.
- Snijd in het badwater de citroen doormidden en druk één helft erin uit.
- Voeg het melkmengsel aan het badwater toe.
Geniet nu van een kort bad, 5 tot 15 minuten. Na afloop van het bad mag je jouw kinderen droogdeppen en een (warme) pyjama aantrekken. Na het bad is het fijn om minimaal 20 minuten warm toegedekt te rusten in bed, maar het liefst neem je het bad voor het slapen gaan.
AANDACHTSPUNTEN
- Het voedingsbad kan voor het beste resultaat 7 keer herhaald worden binnen een tijdverstek van 14 dagen.
- Als je kindje nog gevoed wordt met moedermelk en het weinig bijvoeding krijgt is een voedingsbad nog niet geschikt.
- Gebruik ingrediënten van biologische (dynamische) kwaliteit.
- Indien de citroen niet van biologische kwaliteit is dan de citroen uitpersen en alleen het sap aan het badwater toevoegen.
Tip: wil je naast je kinderen ook zelf van dit bad genieten, laat het dan door iemand anders met liefde verzorgen.
Gastblog door: Renée Haenen-van Emmerik (mama van 3, vrije school juf en natuurliefhebber)
BRONNEN
Bühler, W. (1995). Het lichaam als instrument van de Ziel (3e druk). Zeist: Uitgeverij Christofoor
Schoorel, E. (2015). Warmte: Het belang van warmte voor het opgroeiende kind (2e druk). Zeist: Uitgeverij Christofoor
Sixel, D. (1978). Warmte en kleding in de kinderlijke ontwikkeling[Wärme und Bekleidung in der Entwicklung des Kindes] (Bruyn, P', Vert.). Driebergen-Rijsenburg: Uitgeverij Zevenster
Na allerlei vergeefse pogingen om dikker te worden heb ik - in een antroposofische kliniek- een kuur van 2 maal per week ,gedurende een week of 6, voedingsbaden gehad....en waarrempel ; plots kwam ik in 6 weken tijd 18 kilo aan!!!(ik woog aanvankelijk nog maar 39 kilo)
Het werkt dus écht!!!!