Hoe was ik wollen kleding?

  • Geplaatst op
  • Door Ziloen
  • 1
Hoe was ik wollen kleding?

In een van de vorige blogs beschreven we de voordelen van wol. Zo is wol warm in de winter en koel in de zomer. Wollen kleding was je aanzienlijk minder dan kleding van andere materialen omdat het vuil afstotend is en geuren neutraliseert. Hoe zit dit precies? En er komt een punt dat je de wollen kleding wilt wassen. Hoe doe je dat dan het beste?

Het wasvoorschrift

Kijk allereerst het etiket in je wollen kleding na. Hierin staat het wasvoorschrift en zo weet je of je de wol het beste met de hand of gewoon in de machine kan wassen.

Was wollen kleding voorzichtig 

Wollen kleding dient voorzichtig gewassen te worden. Wol vervilt namelijk bij temperatuurverschillen en wrijving. Het gevolg hiervan? De wol voelt stug en je kleding wordt één of meerdere maten kleiner. Dat wil je natuurlijk niet!

Wollen kleding opfrissen

Ruikt de kleding minder fris na een draagbeurt of door etensgeuren? Laat het kledingstuk luchten. Het liefst buiten in de douw of in de badkamer tijdens en na het douchen. De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol gereinigd wordt en je kleding weer fris ruikt.

Wollen kleding wassen

Wollen kleding was je het best met de hand. Was de kleding in lauw water (max 30ºC) in een teiltje, emmer, kom of in de gootsteen. Tip: vind je het lastig om de temperatuur te bepalen? Meet dan de temperatuur met een baby badthermometer. Gebruik een klein beetje biologisch wolwasmiddel, dat gemaakt is om de wol te verzorgen. Synthetisch wasmiddel kan je beter niet gebruiken omdat het te veel lanoline verwijdert uit de wol waardoor de wolkwaliteit afneemt.

Spoel na het wassen je kledingstukken uit (in water van dezelfde temperatuur als je hebt gebruikt tijdens het wassen). Voeg eventueel een eetlepel natuurazijn toe voor een mooie glans.

Na het uitspoelen knijp je lichtjes het meeste vocht uit de kleding. Je kan het kledingstuk eventueel tussen twee handdoeken uitdrukken om het nog droger te krijgen. Wring niet. Daarna breng je het kledingstuk in vorm en laat je het kledingstuk drogen. Droog de kleding liggend om de kleding zijn vorm het mooist te laten behouden.

(Hardnekkige) vlekken?

Ossengalzeepis het wondermiddel voor vlekken in wollen kleding. Masseer licht de vlekken in met een druppel ossengalzeep. Laat de ossengalzeep paar minuten intrekken en was het er vervolgens uit. Dit kan je eventueel een paar keer herhalen. Hardnekkige vlekken kan je overigens het beste direct/zo snel mogelijk behandelen. De vlekken gaan er dan het makkelijkste uit.

Zie je na het opdrogen toch nog (gelige) vlekken? Leg het kledingstuk dan in de zon. De zon zorgt ervoor dat de vlekken verbleken.

Wollen baby kleding

Wollen kleding wassen in de wasmachine

Wil je liever de wollen kleding in de wasmachine wassen? Dat kan! Maar, iedere wasmachine is anders en zo ook elk wolmerk. Probeer het eerst uit voor je de gehele wolwas in de wasmachine doet.

Stel de machine goed in voor gebruik: Gebruik voor het wassen van wol het wolwasprogramma. Was de wol nooit warmer dan 30ºC maar het liefst koud. Het spoelwater dat de machine gebruikt is namelijk vaak koud. Wanneer je de wol op 30ºC wast krijg je een temperatuurwisseling en kan de wol zoals eerder beschreven krimpen.

Zet het toerental zo laag mogelijk (maximaal 600 toeren). Het overige vocht kun je indien nodig tussen twee handdoeken eruit drukken. Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen.

Wollen kleding en wasverzachter 

Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.

Wat kan je wel doen? Gebruik een eetlepel natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven.

Wol wassen een klus?

Het wassen van wollen kleding lijkt misschien een hele klus, maar dit valt in de praktijk echt mee!

Mijn routine? Hardnekkige vlekken was ik gedurende de dag er uit (ik heb ossengalzeep van Sonett/Disana in het keukenkastje staan). Ik was alleen de plek waar de vlek zit. Ik spoel vervolgens de ossengal uit de wollen kleding en hang het kledingstuk op. Meestal is het dezelfde dag droog en anders zeker de volgende.
Elke avond als mijn zoontje naar bed gaat hang ik zijn wolletjes uit over de reling (als het erg ruikt naar eten dan hang ik het buiten of in de badkamer). Eén keer in de zoveel weken (afhankelijk van of ik iets nodig heb en hoe snel de wolwasmand gevuld is) was ik de "echt" vieze wollen kleding. Handige tip: verzamel de wol in een aparte wasmand, zo belandt de wollen kleding niet in de verkeerde was en zie je direct wanneer de mand vol is. Ik loop voor het wassen de kledingstukken na op vlekken, masseer de vlekken snel even in met ossengalzeep en was de wollen kleding in de machine (zie hierboven hoe). Een wasbeurt kost mij 5-10 minuten per 3 weken. Dat valt mee toch?

Wolverzorgingsproducten bij Ziloen

Persoonlijk zijn wij fan van de wolverzorgingsproducten van Sonett. De producten van Sonett worden gemaakt van grondstoffen (etherische oliën, olijfolie, raapolie, zonnebloemolie, kokos- en palmvet) uit gecontroleerde biodynamische en biologisch teelt. Alle gebruikte ingrediënten zijn volledig biologisch afbreekbaar en vrij van enzymen, geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, bleekmiddelactivators, etc. Je vindt de wolverzorgingsproducten hier: wolverzorgingsproducten

Opmerking: Bovenstaande wastips gelden ook voor kleding die uit wol én zijde bestaan. 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.