DIY gezonde vlierbloesemsiroop (zonder suiker)
- Geplaatst op
- Door Ziloen
- 0
Het is weer vlierbloesem tijd!
Ieder jaar, in de tweede helft van de maand mei, zijn ze daar opeens weer: de heerlijk geurende witte bloesems van de vlier! Wat ons betreft het ultieme teken dat de zomer er snel aan zal komen. Je vindt ze overal, vooral in velden en langs fiets- en wandelpaden. Deze bloemen zijn niet alleen mooi om te zien, je kunt er ook heel gemakkelijk zelf heerlijke vlierbloesem siroop van maken! Maar wacht hier niet te lang mee, want de bloei van de vlierbloesem duurt vaak maar enkele weken.
Recept vlierbloesemsiroop (zonder suiker)
Ingrediënten
- 15 tot 20 vers geplukte vlierbloesem schermen
- 1 liter water
- 1 (biologische) citroen, in plakjes
- 2 eetlepel honing of 1 eetlepel vloeibare stevia
Bereiding
1. Schudt de vlierbloesem schermen voorzichtig uit om eventueel meegekomen beestjes te verwijderen.
2. Doe de vlierbloesem en de plakjes citroen samen in een grote kom of pan en giet hier kokend water overheen. Laat dit mengsel 24 uur afgedekt staan.
3. Zeef het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek om alle vaste stoffen te verwijderen.
4. Voeg de honing of stevia toe aan de vloeistof en blijf roeren totdat de zoetstof volledig opgelost is (indien je honing gebruikt, kan het nodig zijn de vloeistof zachtjes te verwarmen om de honing op te laten lossen).
5. Proef en voeg indien nodig meer honing of stevia toe tot de gewenste zoetheid bereikt is.
6. Giet de siroop in schone, gesteriliseerde flessen en bewaar deze in de koelkast.
En voilà, zo makkelijk is het dus om zelf vlierbloesemsiroop te maken. Leng het aan met (bruis)water voor een heerlijk verfrissend zomer drankje!
Ah wat leuk gedaan zeg! Ik ga ‘m uitproberen dit weekend, volgens mij heb ik nog wat vlierbloesem zien staan langs het fietspad vanochtend! ☺️